EDUCAȚIE SEXUALĂ. Peste jumătate dintre tinerii din România învață despre sexualitate de pe internet

EDUCAȚIE SEXUALĂ. Peste jumătate dintre tinerii din România învață despre sexualitate de pe internet
Sursa foto - caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 09/06/2020, 14:34

Un procent de 64% dintre tinerii români se informează de pe internet și din social media în ceea ce privește sexualitatea și metodele de contracepție folosite, iar 56% aleg să nu discute cu părinții când se confruntă cu o problemă de natură sexuală, conform unui sondaj realizat de PlanificăNeprevăzutul.ro.

Potrivit sondajului, realizat la sfârșitul anului 2019 și la care au răspuns peste 600 de persoane cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, site-urile (52%) cu informații specializate, sfaturi și recomandări oferite de medici și rețelele sociale (14%) sunt principalele surse de informare pentru tineri în ceea ce privește sexualitatea și contracepția, informează MEDIAFAX.

Doar 13% dintre tineri aleg să consulte un medic (13%) când întâmpină o problemă de natură sexuală. În plus, aceștia nu se consultă nici cu familia, 56% dintre ei mărturisind că nu discută cu părinții despre acest gen de subiecte, potrivit studiului realizat de platforma de educație sexuală și contraceptivă.

„Debutul vieții sexuale este un moment important în viața oricărei persoane. Această decizie vine la pachet cu responsabilitatea de a alege o metodă contraceptivă sigură, pentru a evita o sarcină nedorită sau contactarea unor boli cu transmitere sexuală. Recomandăm tinerilor să se documenteze din surse credibile cu privire la metodele de contracepție, să caute răspunsuri la problemele lor sexuale în cabinetele medicilor, să meargă periodic la controale de specialitate, să se informeze corect în legătură cu orice chestiune de natură sexuală, care îi privește și îi impactează în mod direct”, punctează Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie și expert al platformei PlanificăNeprevăzutul.ro.

De ce evită tinerii români să discute cu familia despre problemele de natură sexuală?

Printre motivele menționate de tineri pentru a nu aborda discuții de natură sexuală cu familia sunt jena (28%), intimitatea (10%), neînțelegerile dintre generații (5%) ori faptul că acest tip de subiecte sunt considerate tabu în familie (5%). De altfel, cei cu care ei aleg să vorbească despre problemele sexuale sunt medicii (44%), prietenii, colegii ori rudele de vârste apropiate (34%).

Conform sondajului, peste 50% dintre participanți au recunoscut că și-au început viața sexuală la mai puțin de 17 ani, iar 60% dintre ei spun că au avut cel puțin un contact neprotejat de la debutul vieții sexuale, deși aproape toți (93%) sunt conștienți de riscurile apariției unei sarcini nedorite. De altfel, în ceea ce privește alegerea unei metode sigure de contracepție, 24% dintre tineri folosesc metoda aleasă de partener, iar 18% utilizează metoda retragerii, deși aceasta din urmă prezintă o rată de eșec de 26%, conform studiilor clinice. Mai mult, 66% dintre respondenți se tem de instalarea unei sarcini nedorite în cazul unui contact neprotejat.

Tinerii nu stau foarte bine nici la capitolul mituri legate de contracepție. 33% consideră că anticoncepționalele cauzează dezechilibre hormonale sau îngrașă (16%), iar 18% cred că prezervativele reduc plăcerea actului sexual.

Sondajul despre cât de bine informați sunt tinerii cu privire la sexualitate, a fost realizat la sfârșitul anului trecut, prin folosirea unui chestionar online. La întrebările chestionarului au răspuns peste 600 de tineri din țară, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, din mediul urban și rural.

Camera Deputaţilor a votat recet proiectul privind educaţia sexuală în şcoli, cu modificări, materia urmând a se numi „educaţie sanitară”, nu sexuală și va fi predată doar cu acordul părinților.

Decizia Legislativului a provocat nemulțumire în rândul unor membri ai societății civile, care susțin că modificările aduse proiectului limitează dreptul copiilor la informare.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Prețurile la biletele de avion ajung la cote maxime
×